نصایح العسکری(علیه السلام)
درمورد مواعظ ونصایح امام عسکری علیه السلام روایات بسیاری وارد شده که بدلیل اطالۀ کلام به طور اختصار به چند مورد از آن اشاره می شود:
از امام عسكرى عليه السّلام رسيده است كه فرمود:
«اگر تمام دنيا به صورت يك لقمه در آيد و آن را بخورد بنده مخلص خدا بدهم، به نظرم در حق او كوتاهى كرده ام و اگر جلوى كافر را بگيرم تا گرسنه و تشنه جان بدهد، آنگاه يك جرعه آب به او بچشانم، به نظرم اسراف نموده ام».
آيين بندگى و نيايش (ترجمه عدة الداعي) ؛ ؛ ص384
ونیز فرمودند:
از امير المؤمنين علیه السلام پرسيدند كه بدترين آفريدگان خدا پس از ابليس و فرعون و .. كيانند؟ گفت: علما در صورتى كه فاسد باشند.
و گفته شد: پس از امامان چه كسانى بهترين خلق خدايند؟ گفت: «دانشمندان، در صورتى كه صالح و درستكار باشند».
الحياة / ترجمه احمد آرام ؛ ج2 ؛ ص526 و526
وفرمودند:
تا آنجا كه تحمّل دارى از خواستن از ديگران خوددارى كن، زيرا كه هر روز را روزى تازهاى است. و بدان كه اصرارورزيدن در طلب و خواستن، از ارزش آدمى مىكاهد و مايه خستگى و رنج مىشود.
الحياة / ترجمه احمد آرام ؛ ج4 ؛ ص414
وفرمودند:
عبادت به بسيارى نماز و روزه نيست، بلكه به بسيار انديشيدن در كار خدا (و عظمتهاى آفرينش ژرف و پهناور جهان و اسرار آفرينش انسان)
است.الحياة / ترجمه احمد آرام ؛ ج1 ؛ ص89
از محمّد بن احمد انصارى روايت شده كه گفت:
گروهى از مفوّضه و مقصره كامل بن ابراهيم مدائنى را نزد امام حسن عسكرى عليه السّلام فرستادند تا با آن حضرت درباره امر مفوّضه مناظره (و مباحثه) كند، كامل ميگويد: من با خودم گفتم: از امام عسكرى پرسش ميكنم: كسى داخل بهشت نميشود مگر اينكه معرفت او نظير معرفت من و مقاله او چون مقاله من باشد. وقتى كه نزد امام عسكرى رفتم ديدم لباسهاى سفيد و نازكى پوشيده. با خودم گفتم: ولى و حجت خدا لباس نازك مى پوشد و به ما دستور مي دهد كه برادران دينى خود را يارى كنيم و از پوشيدن اين گونه لباسها خوددارى نمائيم؟!.
امام عسكرى در حالى كه لبخند ميزد آستينهاى خود را بالا زد، من ديدم پلاس سياهى كه زبر و خشن بود زير لباسهاى خود پوشيده بمن فرمود: اين پلاس سياه را براى خدا و اين لباس نازك را براى شما پوشيدهام، من خجل شدم و نزديك دربى كه پرده آن افتاده بود نشستم………ترجمه إثبات الوصية ؛ متن ؛ ص489
نيز از امام عسكرى عليه السّلام روايت كرده كه فرمود:
با روزها دشمنى نكنيد زيرا كه آنها هم با شما دشمنى خواهند كرد، من از معناى اين سخن از آن حضرت پرسش كردم؟ فرمود: اين سخن دو معنى دارد: يكى ظاهر و يكى باطن.
معناى ظاهر آنست كه روز شنبه مال ما است و روز يكشنبه براى شيعيان ما، روز دوشنبه براى دشمنانما.
معناى باطن آنست كه:
- روز شنبه رسول خدا صلى اللّه عليه و آله است
- روز يكشنبه امير المؤمنين عليه السّلام است،
- روز دوشنبه امام حسن و امام حسين عليهما السّلام است،
- روز سه شنبه زين العابدين و امام محمّد باقر و امام جعفر صادق عليهم السّلام است،
- روز چهارشنبه موسى بن جعفر و على بن موسى الرضا و امام محمّد تقى عليهم السّلام و من هستيم،
- روز پنجشنبه فرزندم امام حسن عسكرى عليه السّلام است
- و روز جمعه امام زمان عليه السّلام است،
اين امت به دور امام زمان عليه السّلام اجتماع خواهند كرد و بعد از آن اين آيه شريفه را قرائت كرد: بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ بَقِيَّتُ اللَّهِ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ (هود/86)
آنگاه فرمود: مائيم بقيّة اللّه.
ترجمه إثبات الوصية ؛ متن ؛ ص496