اعمال روز ولادت
اعمال روز دوازدهم
سیدبن طاووس (ره) برای روز دوازدهم ربیع الاول نمازی را ذکر فرموده اند:
وجدناها في كتب أصحابنا من العجم فقال عن ربيع الأول ما هذا لفظه في الثاني عشر منه : يستحب أن تصلي فيه ركعتين في الأولى الحمد مرة و قل يا أيها الكافرون ثلاثا و في الثانية الحمد مرة و قل هو الله أحد ثلاثا
…مستحب است در روز دوازدهم ربیع الاول که دورکعت نماز بخوانی ، در رکعت اول یک حمد وسه مرتبه سورۀ کافرون ودر رکعت دوم یک حمد وسه مرتبه سورۀ توحید
(اقبال الاعمال،سیدبن طاووس، ج2، ص599)
اعمال روز هفدهم
روايت شده از ائمه معصومين سلام اللَّه عليهم اجمعين كه:
«هر كه روزه روز هفدهم ربيع الاول دارد بنويسد خدا از براى او ثواب روزه شصت سال و سنت است در اين روز صدقه و زيارت قبرهاى مشرفه»
كاشف الأستار، محمد بن محمدشعيري،ترجمه جامع الأخبار، ص89
مرحوم میرزا جواد ملکی تبریزی رحمة الله علیه در کتاب المراقبات خود در مهمترین اعمال 17 ربیع الاول آورده است که:
- توسل به حاميان معصوم آن روز و سپردن عقل و قلب و تمامى وجود خود بوسيلۀ آنان به خداوند متعال است، با اين هدف كه توفيق در بهرهمندى از اين روز نصيب او گردد. و اگر انسان در توكل و تسليم خود راستگو باشد قطعا توفيق الهى را خواهد يافت.
- زيارت پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم بطور مفصل
- و زيارت امير المؤمنين عليه السّلام .
- نيز از كارهاى مهم روزه داشتن اين روز بخاطر شكرگزارى .
- و بجا آوردن دو ركعت نماز مىباشد كه در هر ركعت آن يك بار سوره «فاتحه» و ده بار سوره «قدر» و ده بار سوره «اخلاص» مىخواند. سپس در مكان نماز خود نشسته و دعايى را كه روايت شده مىخواند.
- رعايت آداب عيد ميلاد پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم و اظهار مراسم شرعى عيدهاى بزرگ است تا ديگران اين روز را به عنوان عيد بشناسند. و نيز بايد ديگران را با عمل خود به چيزهايى كه موافق با حقيقت عيد است عادت دهيم همان گونه كه شرع از ما خواسته نه آنگونه كه مخالف شرع است. زيرا عدهاى نادان در اين روز به لهو و لعب و حتى به كارهاى حرام مىپردازند. خداوند هنگام عيد به همۀ نيكوكاران و بدكاران بار عام ميدهد تا در پيشگاه او حضور يافته، اظهار خضوع و خشوع نموده و مراسم بندگى را بجا آورند، و آمرزش گناهان، جوائز و نامههاى سلطنت و پادشاهى بگيرند. بنابراين بايد با تمام توان خود را براى حضور در چنين مجلسى آراسته و آماده نمود. و چون هر مجلسى لباس مخصوص و آرايش متناسب با خود دارد، بايد خود را مانند اهل آن مجلس آماده و آراسته نماييم. لباس اهل اين مجلس، تقوى، تاجشان معارف الهى و نظافت آنان پاكيزگى قلب از بياد غير خدا بودن و عطرشان ذكر خدا و صلوات بر رسول خدا و آل پاك او مىباشد.
- و از مهمترين اعمال مهم اين است كه روز خود را با سلام به حاميان و نگهبانان روز به پايان رسانده و به درگاه آنان جهت شفاعت و اصلاح حال تضرع نمايد. و اگر آن روز در نگهبانى پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم نباشد، باز هم اعمال خود را به آن حضرت تسليم نمايد. زيرا او بر جانشينان معصوم خود مقدم است، ولى همراه با شرمسارى و خجالت از كوتاهى در اداى حق شكر نعمت و همراه با لطيف نمودن گفتار و الفاظ تضرع و ابتهال. زيرا اين كار اثر زيادى در رسيدن اعمال به آن حضرت صلّى اللّه عليه و آله و سلّم و نازل شدن خير از معدن فضل خداوند دارد. سپس به نگهبان آن روز براى شفاعت خود به درگاه آن عزيز توجه كرده و از پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و آله و سلّم درخواست نما كه اعمال تو را به درگاه مقدس حضرت حق عرضه نموده و از خداوند بخواهد گناهان تو را بخشيده، آنها را تبديل به چند برابر خوبى نموده و آنگاه با رضايت از تو اعمالت را بپذيرد، كه خداى متعال هر چه بخواهد مىتواند انجام بدهد و ديگران نمىتوانند. نيز از او بخواه در آينده توفيقات تو را براى كوشش در خدمت به خداى بزرگ و وفادارى به رسول والا مقام و آل بلند مرتبه او زياد نمايد. زيرا بحكم عقل وفاى به سادات و محبوبان خدا حقوق بزرگى را بر ما واجب مىنمايد و اگر بخواهيم به بزرگان خود و محبوبان خدا در زمان غيبت آنان وفادار بمانيم، بايد حقوق زيادى را ادا نماييم. (المراقبات،47-50)
*** از تمامی دوستان الـــتـــمـــــــاس دعــــــا دارم***
عــــیــــــــــــــدتان مبــــــــــــــارک