آیانماز جمعۀ آخر ماه رمضان، جایگزین همۀ نمازهای قضامی شود؟؟؟!!!
ازچند سال گذشته وقتی جمعۀ آخر ماه رمضان می رسد در مجالسی که تشکیل می شود روایتی را که به پیامبراکرم صلی الله علیه واله نسبت داده اند نقل می کنند که ضمن آن ، حضرت، توصیه می کنندبه نمازی که در جمعۀ آخر ماه رمضان خونده می شود و خوانندۀ آن از قضای نمازهای چندین سالۀ خود راحت می شود.
اکنون با آمدن اینترنت وشبکه های اجتماعی، این روایت به سرعت منتشرشد، وچه بسیا ر افرادی که آنرا دریافت کرده و بدون توجه به صحت وعدم آن یا معتبر یا نامعتبر بودن آن به آن عمل کرده باشند.
و آن روایت اینست:
حضرت رسول[صلی الله علیه واله] فرمودند:
هرکس نمازقضابرذمه اش داردقبل ازظهرجمعه اخره ماه رمضان دونمازه دورکعتی بخواند بعدازحمدیک آیه کرسی وپانزده مرتبه سوره کوثر؛چهارصدسال نمازقضاوبه روایتی ازحضرت علی (ع)فرمودندششصد سال نمازقضاروکفایت می کند.
بعدازنمازهم این دعارا بخوانید:
بسم الله الرحمن الرحیم یاسامع الصوت یاجامع الفوت یامحیی العظام بعدالموت صل علی محمدوال محمدواجعل لی فرجاومخرجأ مماانافیه انک تعلم وانت تقدرولااقدروانت علام الغیوب یاواهب العطایا یاغافرالخطایایاسبوح یاقدوس یارب الملائکه والروح رب اغفروارحم وتجاوزعماتعلم انک انت العلی الا عظم یاساترالعیوب یاکاشف الکروب یاغافرالذنوب یاذالجلال والاکرام برحمتک یاارحم الراحمین “
برخی هم به این شکل گفتند:
هر که نماز قضا بر ذمه اش باشد قبل از ظهر جمعه آخر ماه مبارک رمضان چهار رکعت نماز به دو سلام (۲تا د
و رکعتی) بخواند و در هر رکعت بعد از حمد یک مرتبه آیة الکرسی و پانزده مرتبه سوره ی کوثر راتلاوت نماید که دویست سال نماز قضا را کفایت می کند و روایت دیگر از
آن حضرت چهار صد سال و روایت از حضرت امیرالمومنین ششصد سال و از حضرت رسول سوال کردند مردم آخر الزمان بیش از صدسال عمر نمی کنند نماز قضاهای پدر و مادر و اقربای او را کفایت می کند بعد از نماز این دعا را بخواند.
امــّــــــــــــــــــا …
آیا واقعا چنین نمازی ، یا هر نماز دیگه ای می تواند جبران نمازهای سالها فوت شدۀ او را بکند در حالی که بسیار بر قضای نمازها تاکید شده است؟؟؟
از امام صادق (علیه السلام) پرسیدند که چرا کسانی که در آخر الزمان زندگی می کنند رزق و روزیشان تنگ است؟
فرمودند: به این دلیل که غالباً نمازهایشان قضا است. (طباطبایی، محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، مترجم موسوى همدانى، سید محمد باقر، ج ١٩-ص ۴۶۱و۴۶۲)
حقیقت این است که:
اولا: طبق جستجويي که در منابع معتبر روايي شيعه شده اين روايت یافت نشده.
ثانيا: بر فرض وجود چنين روايتي مفاد آن با ساير روايات قطعي و معتبر در تعارض است. چون روايات متعددي دلالت بر «وجوب قضاء ما فات کما فات» دارد.(شيخ حر عاملي، وسائل الشيعه، ج8، ص 268.)
یعنی چه؟؟؟
يعني قضاء نمازي که فوت شده و از دست رفته، بايد همانگونه که از دست رفته باشد.
اگر دو رکعت بود دو رکعت،
اگر شکسته بوده شکسته و ..
و لذا هيچ چيزي جز بجا آوردن نمازهاي قضا شده نمي تواند جايگزين آن شود.
و برفرض صحت سند، منظور اين است كه ثواب نمازهاي قضا را دارد نه اين جاي آن را پر كند.
مثل اين كه در باره برخي كارها گفته شده ثواب حج را دارد معناي آن اين نيست كه اگر مستطيع هست نيازي به حج رفتن نيست.
لذا این شبهه به منظور تخریب باورها و ادا نشدن تکالیف مکلفین تهیه و منتشر شده ، ووظیفۀ ماست که از انتشار مطالب پیش از اطمینان از صحت انها خودداری و از انتشار آن جلوگیری کنیم .