پیامبر محبت ورحمت
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله در اداره امور جامعه، بیش از هر چیز از رحمت و محبت بهره می گرفت. خداوند نیز به این نکته اشاره میکند که آن حضرت در مدیریت خود، از محبت، مدارا و ملایمت به نیکویی بهره گرفته و همین امر موجب موفقیت او در جذب مردم شده است.
در قرآن کریم می خوانیم:
به سبب لطف و رحمت الهی، تو بر ایشان (مردم) نرمدل شدی [و] اگر تندخو و سختدل بودی، آنان از اطراف تو پراکنده می شدند… . (آل عمران: ۱۵۹)
تاریخ نیز گویای این حقیقت است که محبت و گذشت پیامبر خدا در مدیریتش، بسیاری از مشکلات زمان را حل کرد.
گفتنی است این رحمت و محبت نبوی، افزون بر آنکه عنایت خاص خداوند است، با نظام هستی که خداوند آن را بر اساس محبت و رحمت خویش آفریده است، هماهنگی کامل دارد.
خداوند در توصیف رحمت خود میفرماید: «کَتَبَ علی نَفْسِهِ الرَّحمَةَ؛ [خداوند] مهر و رحمت را بر خود مقرر داشته است.» (انعام: ۱۲) و در آیه ای دیگر میفرماید: «پروردگارتان، مهر و رحمت را بر خود مقرر داشته است». (انعام: ۵۴)
شیوۀ مدیریّت همۀ پیامبران
نظام هستی بر اساس رحمت الهی آفریده شده است و اداره می شود. ازاینرو، شیوه مدیریت همه پیامبران الهی به ویژه رسول اکرم صلی الله علیه وآله که جلوه کامل رحمت و محبت الهی است، بر اساس مهرورزی و محبت به انسانهاست.
با توجه به نقشی که محبت در پیشبرد اهداف دارد، خداوند از همان آغاز، به ضرورت وجود این ویژگی در رهبران الهی توجه خاص داشته و با همه پیامبران و اولیای خویش در این باره سخن گفته و به آنان استفاده از این شیوه را سفارش کرده است.
خداوند درباره رسول خدا صلی الله علیه وآله میفرماید:
«وَ ما أَرْسَلْناکَ إِلّا رَحْمَةً لِلْعالَمینَ؛
ما تو را جز رحمتی برای جهانیان نفرستادیم.» (انبیاء: ۱۰۷)
بنابراین آیه، برانگیخته شدن رسول اکرم صلی الله علیه وآله، رحمتی از جانب خداوند برای مردم است. رسول خدا صلی الله علیه وآله با توجه به این آیات فرمود:
«اِنّما بُعثتُ رَحمَةً؛
من [به عنوان ]رحمتی برای جهانیان برانگیخته شدم.»
الوفاء باحوال المصطفی، ج ۲، صص ۴۲۱ و ۴۳۹
از علی علیه السلام نیز روایت شده است:
از پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله درباره سنّت ایشان پرسیدم، فرمود: «و الحبُّ اساسی؛ محبت، اساس [سنت] من است».الشفاء بتعریف حقوق المصطفی، ج ۱، ص ۱۸