معرفت شناسی شب نیمه شعبان
همه انبیاء شب نیمه شعبان را بزرگ می داشتند و به عنوان شب قدر در آن عبادت می کردند و این شب عصاره فضایل همه انبیا و معصومین (علیهم السلام) است و همه آنها منتظر واقعی او هستند.
در روایات آمده که دراین شب همه انبیاء با سیدالشهداء دیدار می کنند و تبریک می گویند چون ایشان منتقم اصلی جد بزرگوارشان هستند. لذا مهمترین عمل هم زیارت سیدالشهداء (علیه السلام) است. همانطور که در روایات بیان شده اگر کسی بخواهد روح مصافحه با همه انبیا را پیدا کند و بدست بیاورد، امام حسین را زیارت کند.
در اهمیّت و فضیلت شب نیمه شعبان نیز نبی اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند:
«مَنْ أَحْيَا لَيْلَتَيِ الْعِيدِ وَ لَيْلَةَ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ، لَمْ يَمُتْ قَلْبُهُ يَوْمَ تَمُوتُ؛ هر کس شب عید (فطر و قربان)، نیمه شعبان احیا کند قلب او در روزی که قلبها می میرد قلب او نخواهد مرد.»(۱) یعنی انسان با یک قلب خوب محشور خواهد شد و این یک مژده بسیار بزرگی است که نبی اکرم فرمودند که با احیا نیمه شعبان خداوند به انسان حیات دل می دهد.
کلام نورانی دیگری از امیرالمؤمنین (علیه السلام) است که می فرمایند:
«يُعجِبُني أن يُفَرِّغَ الرَّجُلُ نَفسَهُ فِي السَّنَةِ أربَعَ لَيالٍ: لَيلَةَ الفِطرِ، ولَيلَةَ الأَضحى، و لَيلَةَ النِّصفِ مِن شَعبانَ و أوَّلَ لَيلَةٍ مِن رَجَبٍ؛ من خوشحال می شوم که شخص سالی چهار شب را خودش فارغ کند (برای عبادت خدا)؛ شب عید فطر، شب قربان، نیمه شعبان و شب اول ماه رجب». (۲)
۱- شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج۵، ص۲۳۷.
۲- همان، ص۲۴۱.