دستان پیدا وپنهان تجاوز به یمن
اهداف پشت پرده ژئو-استراتژیک آمریکا و عربستان در جنگ یمن چیست؟
سعودیها مدتها است یمن را به عنوان حیاط خلوت خود و بخشی از حوزه نفوذ ریاض در نظر میگرفتند، اما این بار آمریکا قصد داشت تا از کنترل تنگه بابالمندب، خلیج عدن، و جزایر «سوکوترا» اطمینان حاصل کند. بابالمندب، در تجارت دریایی بین المللی و جابه جایی دریایی انرژی، تنگهای بسیار استراتژیک و مهم به حساب میآید که از طریق اقیانوس هند، با خلیج فارس و از طریق دریای سرخ نیز با دریای مدیترانه در ارتباط است. اهمیت این تنگه برای خطوط کشتیرانی و تجارت دریایی میان آفریقا، آسیا و اروپا همچون اهمیت بسیار زیاد کانال سوئز است.
در این میان، اسرائیل نیز از جمله طرفهای نگران به حساب میآید و به این دلیل که از دست دادن کنترل یمن میتواند دسترسی اسرائیل به اقیانوس هند از طریق دریای سرخ را قطع کند، به شدت نگران است چرا که اگر این اتفاق بیفتد و کنترل این منطقه از دست متحدان آمریکا خارج شود، دیگر اسرائیل قادر نخواهد بود به راحتی وارد خلیج فارس شود و ایران را از این طریق تهدید کند. تمام این مسائل از جمله دلایلی است که باعث شده تا نتانیاهو نیز در مذاکرات مربوط به یمن با کاخ سفید وارد شده و البته کنترل یمن، یکی از مواردی بود که «بنیامین نتانیاهو» در اظهارات خود در کنگره آمریکا در تاریخ 3 مارس به آن پرداخت.
عربستان سعودی به طور مشخص نگران این مسئله است که یمن بتواند رسما به همکاری با ایران بپردازد که چنین دستاوردی برای یمن احتمالا باعث بازگشت ناآرامی ها به عربستان و به خطر افتادن بقای آل سعود خواهد شد. البته واشنگتن نیز به همین میزان نگران این مسئله است، اما در عین حال به رقابتها و تقابلات جهانی نیز میاندیشد. یکی از دغدغههای اصلی آمریکا این است که مانع ایجاد جایگاهی استراتژیک برای ایران، روسیه، چین و به دنبال آن دیگر قدرتهای جهانی در یمن به منظور نظارت بر خلیج عدن و استقرار در تنگه بابالمندب شود.
در کنار اهمیت ژئوپلتیک یمن در حمل و نقل دریایی، زرادخانههای موشکی ارتش یمن نیز از اهمیت خاصی برخوردارند. موشکهای یمن این قابلیت را دارند که هر کشتی که قصد عبور از خلیج عدن یا تنگه بابالمندب را داشته باشند، هدف قرار دهد. از همین رو، حملات هوایی عربستان سعودی به انبارهای موشکی یمن در حقیقت در جهت تأمین منافع اسرائیل و آمریکا صورت گرفت. هدف اصلی از نشانه گرفتن این انبارهای نظامی یمن، این نبود که از حملات تلافی جویانه ارتش این کشور علیه نیروهای سعودی ممانعت به عمل آید، بلکه هدف اصلی ممانعت از دسترسی دولت یمنی همسو با ایران، روسیه و یا چین به این تجهیزات نظامی بود.
منبع:خبرگزاری فارس؛24 فروردین 94