اولین طلاکاری گنبد حضرت رضاعلیه السلام ؟؟؟
طلاکاری گنبد هم از جهت استفاده از پوشش فلزی بر روی آن و هم استفاده از جنس و رنگ طلایی، یک نوآوری و ابداعی خلاقانه بوده که احتمالاً تا آن زمان، در دنیای اسلام نظیری نداشت.
گنبد طلا درخشنده ترین و مشهورترین جلوۀ حرم مطهر است که همواره محل توجه زائران و بازدیدکنندگان بوده است. از گذشته تاکنون این گنبد نماد شکوه، عظمت و مکنت بارگاه رضوی محسوب می شده و چون تصور اغلب عموم، این بوده که نمای گنبد از خشت های تمام طلا پوشیده شده، در نظرها شکوهی دوچندان داشته است. طلاکاری، تعمیر و نگهداری گنبد از کارهای مهمی است که همواره از سوی دست اندرکاران هر دوره، به آن توجه خاصی شده است.
شاه تهماسب اول، دومین پادشاه صفوی، برای اولین بار، گنبد مطهر رضوی را طلا کاری کرد. تهماسب در شرق کشور مسئلۀ بزرگ و کهنه ای داشت و آن، دست درازی و غارتهای پی درپی قوم ازبک بود. تهماسب توانست در پنجمین سال حکومت خود، در حالی که هنوز شانزده بهار از عمرش نگذشته بود، عبیدالله خان ازبک را شکست داده و این قوم مزاحم را موقتاً از خراسان فراری دهد.
شاه که پیش از جمع کردن لشکر پریشان و هجوم نهایی بر مهاجمان، به مشهد رفته و در حرم مطهر از حضرت رضا (علیه السلام) استشفاع نموده بود، پس از پیروزی به مشهد بازگشت و تصمیم گرفت گنبد مطهر و گلدستۀ کنار آن را از طلا بپوشاند.
طلاکاری گنبد هم از جهت استفاده از پوشش فلزی بر روی آن و هم استفاده از جنس و رنگ طلایی، یک نوآوری و ابداعی خلاقانه بوده که احتمالاً تا آن زمان، در دنیای اسلام نظیری نداشت. این نما به صورت خشت های مسی روکش شده با ورقه های نازک طلا اجرا می شد.
نمای گنبد از بیرون با ورقه های مسی آب طلاکاری پوشیده و از داخل با قطارهای مقرنس گچی آینه کاری، آراسته شده است. در حال حاضر بقعۀ مطهر حضرت رضا (علیه السلام ) به عنوان هستۀ اصلی حرم مطهر، یک گنبدخانۀ رفیع است.
منبع:سایت فرهنگی تبلیغی حرم مطهررضوی،به نقل از فصلنامه آستان هنر؛ هنرنامه آستان قدس رضوی؛ شماره 2 و3؛ بهزاد نعمتی؛ «گروه هنر پژوهی رضوان» وابسته به مؤسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی